Latest News


Oι γαλλικές περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν από τις 22 μέχρι τις 29 Μαρτίου και είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τεράστια άνοδο και νίκη του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπεν. Η πρόθεση ψήφου των Γάλλων πολιτών δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο είναι σημαντικό και πρόδηλο ότι το ακροδεξιό μόρφωμα αρχίζει να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών με το μέρος του.

Αρχικά,  στον πρώτο γύρο των  εκλογών και ενώ όλοι ήταν πεπεισμένοι για θρίαμβο και πρωτιά της Μαρίν Λε Πεν –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- το εν λόγω σενάριο απορρίφθηκε, καθότι ο Νικολά Σαρκοζί έλαβε ποσοστό 29,1 % αφήνοντας έτσι το «Εθνικό Μέτωπο» στην δεύτερη θέση.  Το κόμμα της Λε Πέν ανήλθε στο 25,35%,  ενώ αξίζει να αναφερθεί η μη αναμενόμενη ήττα των σοσιαλιστών, δηλαδή του κόμματος του Φρανσουά Ολλάντ, το οποίο αν και ξεπέρασε το 20% κατέγραψε ουσιαστικά μία παταγώδη αποτυχία σε σχέση με το παρελθόν.

Στον δεύτερο γύρο, η επιτυχία, του Νικολά Σαρκοζί και του κόμματός του Ένωση για ένα Λαικό Κίνημα(UMP), συνεχίστηκε αφήνοντας πίσω του τους σοσιαλιστές και εκτοπίζοντας το «Εθνικό Μέτωπο», το οποίο δεν κατάφερε να λάβει ούτε μία περιφέρεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κεντροδεξιά συμμαχία του κόμματος του Σαρκοζί μαζί με την Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) κέρδισε 66 περιφέρειες, οι Σοσιαλιστές 33, ενώ το ακροδεξιό κόμμα παρά την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις  δεν κατάφερε να λάβει ούτε μία περιφέρεια.
Αν και οι περιφερειακές εκλογές δεν έχουν την ίδια σημασία με τις προεδρικές, καθώς οι περιφέρειες έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες, οι εν λόγω εκλογές είναι αρκετά σημαντικές, καθώς δίνουν μία γενικότερη εικόνα για το πολιτικό κλίμα της χώρας. Η αποτίμηση τους, λοιπόν, δείχνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί αρχίζει να βρίσκει την χαμένη του αίγλη πράγμα που τρόπο τινά πιέζει τον σοσιαλιστή Ολάντ, καθώς βρισκόμαστε δύο χρόνια πρίν τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ίσως το πιο ανησυχητικό που είχαν να επιδείξουν οι συγκεκριμένες εκλογές είναι η στροφή προς ακροδεξιά μορφώματα, ενώ διανύεται μία περίοδος ύφεσης, «δύσκολη» δημοσιονομικά και οικονομικά για τη χώρα. Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως ο Γάλλος Πρωθυπουργός έκανε φιλότιμες προσπάθειες να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να μην ψηφίσουν το Εθνικό Μέτωπο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όλοι οι δημοκράτες οφείλουν να υψώσουν φράγμα ενάντια στην ακροδεξιά. Η νίκη της Λε Πεν θα ήταν ανησυχητική όχι μόνο για την Γαλλία, αλλά θα δημιουργούσε πιθανώς πρόβλημα και στην Ευρώπη, καθώς οι θέσεις του «Εθνικού Μετώπου» χαρακτηρίζονται από «ευρωσκεπτικισμό». Ως προς αυτό, αξίζει να αναφερθεί πως η Λεπέν στήριζε το ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια των ελληνικών εκλογών στοχεύοντας έτσι, στην ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμου, παρά τη διάσταση απόψεων και θέσεων όσον αφορά τα πολιτικά τους προγράμματα.


Επομένως, η άνοδος της δημοτικότητας ενός τέτοιου μορφώματος πρέπει να μας απασχολήσει σε δύο επίπεδα. Αφενός, λόγω της ανάδυσης του «ευρωσκεπτικισμού», η οποία δεν είναι φαινόμενο κατεξοχήν «Γαλλικό» και δευτερευόντως λόγω της πολιτικής ταυτότητας και ιδεολογίας του «Εθνικού Μετώπου», το οποίο φέρεται ως άκρα δεξιά. Με κάποια επιφύλλαξη θα μπορούσαμε ίσως να εκφράσουμε έναν προβληματισμό μέσα από εκείνο που κάποτε είχε γράψει ο  Αλμπέρ Καμύ επιθυμώντας να ορίσει τον φασισμό, όπου τον παρομοίασε εμμέσως με την πανούκλα, η οποία σαν ασθένεια έμοιαζε άφοβη στην αρχή, ωστόσο, κατέληξε εξαιρετικά επικίνδυνη. Ενώ, εξίσου σημαντικό είναι ότι ο βάκιλος του φασισμού δεν είναι εύκολο να πεθάνει, μπορεί να ζει σε αδράνεια για χρόνια, μα όταν ζωντανεύει προκαλεί πολλούς θανάτους εκτός και αν αφανιστεί εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όμιλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων - ΟΔΕΘ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.