Latest News

Η τρομοκρατία δεν έχει ιδεολογία

Η τρομοκρατία δεν έχει ιδεολογία , της Κάλλιας Βαβουλιώτη

Από την Παρασκευή  το βράδυ, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί συγκλονισμένη τα ταυτόχρονα  τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχθηκε το Παρίσι ενώ αγωνιά για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και τους τζιχαντιστές. Σπουδαιότερη επίθεση αποτελεί εκείνη στο θέατρο Bataclan κατά την συναυλία των Εagles of Death Metal , η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 128 ανθρώπων σύμφωνα με τις πηγές – πιθανόν να πρόκειται για περισσότερους – και τον σοβαρό τραυματισμό περίπου 200 ανθρώπων  ακόμα.  Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις , ενώ υπάρχουν απειλές για μέλλουσες τρομοκρατικές επιθέσεις σε  δύο ακόμη  ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , Ρώμη και Λονδίνο.Ο Francois Hollande απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, συγκλονισμένος το βράδυ της επίθεσης διακηρύσσοντας ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες» ενώ παράλληλα η δήλωσή του «Πήρα την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα» προκάλεσε σάλο αντιδράσεων και ένα διχασμό της κοινής γνώμης.

Οι δύο όψεις του νομίσματος

Η ψαλίδα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση με την δεύτερη να έχει το πάνω χέρι φαίνεται να οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα που δημιουργεί το προσφυγικό ζήτημα.Ειδικότερα, παρατηρείται μία οξύτατη έκφραση ισλαμοφοβικών απόψεων , κάτι που ασφαλώς δεν είναι νέο για την Γαλλία. Η γαλλική πρωτεύουσα είχε χτυπηθεί και στο παρελθόν , με την επίθεση στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo με αποτέλεσμα τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων. Μετά τα γεγονότα στο Charlie Hebdo και σήμερα,  με  την νέα πολύνεκρη επίθεση η ρητορική μίσους βρίσκει και πάλι πρόσφορο έδαφος για να  αναπτυχθεί , ενώ ταυτόχρονα το προσφυγικό ζήτημα δεν έχει λυθεί και απασχολεί ακόμα την «ευρωπαϊκή οικογένεια». Τον Ιανουάριο του 2015 η μουσουλμανική κοινότητα έχει δεχθεί και εκείνη πλήγμα πάλι με φόντο την Γαλλία  με την στυγερή δολοφονία του Μοχάμεντ Ελ Μακουλί με 17 μαχαιριές από κάποιον, ο οποίος ενώ τον δολοφονούσε αναφωνούσε «Εγώ είμαι ο Θεός σου , εγώ το Ισλάμ σου.» Το Εθνικό παρατηρητήριο κατά της Ισλαμοφοβίας είχε χαρακτηρίσει την επίθεση ως «φρικτή ενέργεια με ισλαμοφοβικά κίνητρα.» Η μη αποδοχή της διαφορετικότητας τόσο σε επίπεδο θρησκείας , ιδεολογίας, κουλτούρας ή αυτοπροσδιορισμού γενικότερα  καθώς και ο φανατισμός σε αντιλήψεις  και ο ρατσισμός, προξενεί τομές και μίσος μέσα στις κοινωνίες με αποτέλεσμα τέτοια θλιβερά επεισόδια. Ωστόσο, πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι οι χώρες προωθούν συμφέροντα χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες στο μέλλον , κάτι που όπως φάνηκε συνέβη με την Γαλλία .


Υπάρχει πατρίδα για τους πρόσφυγες;

Οι αναταραχές έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση ακραίων και φασιστικών αντιλήψεων, οι οποίες εντείνονται όλο και περισσότερο. Τα πρόσφατα περιστατικά στην Γαλλία , δίνουν το τέλειο άλλοθι σε όσους διακήρυσσαν το κλείσιμο των συνόρων. Συγκεκριμένα , η Marine Le Pen αρχηγός τους ακροδεξιού μορφώματος Front National ,έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter ότι πρέπει να κλείσουν τα τζαμιά , να απελάσουν τους ιμάμηδες ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Οι εχθροί της Γαλλίας είναι οι χώρες που έχουν σχέσεις με το Ισλάμ». Πλανάται λοιπόν η γενικευμένη πεποίθηση ότι όλοι όσοι ασπάζονται το Ισλάμ , όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τζιχαντιστές τρομοκράτες, επομένως πρέπει να κλείσουν τα σύνορα προκείμενου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια από ανάλογες επικείμενες επιθέσεις.

Αυτό που πιθανώς δεν έχει γίνει κατανοητό, είναι ότι οι πρόσφυγες οι οποίοι αναγκάζονται να καταφύγουν στην χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη, λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Συρία δεν είναι όλοι  τζιχαντιστές τρομοκράτες . Αντιθέτως, προσπαθούν να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές του ISIS εγκαταλείποντας την πατρίδα τους και ψάχνοντας ένα ασφαλέστερο τόπο όπου θα ζήσουν χωρίς φόβο.

Αξίζει να αναφερθεί σ’αυτό το σημείο ότι ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας , έχει θρησκευτικές προεκτάσεις , πράγμα που σημαίνει ότι οι μαχητές τους ΙSIS,  οι οποίοι είναι Σουνίτες αντιπαρατίθενται στους  Σιίτες. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και η διδασκαλία του μουσουλμανισμού που δέχονται οι Σουνίτες από τους Σιίτες είναι διαφορετική.

Επομένως, η γενίκευση ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι επικίνδυνοι ή τρομοκράτες, δεν είναι παρά εσφαλμένη, ενώ αντίστοιχα αποτελεί μία πραγματικότητα, ότι η μαζική εισροή προσφύγων διευκολύνει ίσως και την εισροή τζιχαντιστών, οι οποίοι ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αn eye for an eye?

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία φαίνεται να απαντάει στο πλήγμα που δέχθηκε  την 13η Νοεμβρίου, βομβαρδίζοντας την πρωτεύουσα του Ισλαμικού κράτους, Ράκκα. Η κίνηση αυτή από πλευράς Γαλλίας,  σημάνει ουσιαστικά και την επισημοποίηση του πολέμου . Στο πλευρό της Γαλλίας  και ενάντια του  ISIS φαίνεται να δρουν και οι Η.Π.Α , οι οποίες βομβάρδισαν τα βυτιοφόρα πετρελαίου  του ISIS στην Συρία, κοντά στην περιοχή Αλ Ζουρ .

Αν και η έκβαση της κατάστασης είναι άγνωστη , αξίζει να σημειωθεί ότι στρατηγικά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και εφόσον πρέπει να αντιμετωπιστούν εξτρεμιστικές ομάδες η χρήση του «πολέμου ελιγμού» δηλαδή η αποδιοργάνωση της διοίκησης θα ήταν πιθανότατα αποτελεσματική.

Give peace a chance

Καταληκτικά, αναλογιζόμενοι την τραγικότητα της κατάστασης , κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίζει είναι ότι στην πλάτη κάθε πανανθρώπινης τραγωδίας , οι άνθρωποι αδημονούν να λάβουν στρατόπεδο με βάση μικροπολιτικά και αλαζονικά συμφέροντα , ενώ αυτό που θα έπρεπε να τους απασχολεί αποκλειστικά είναι ο πραγματικός ουμανισμός και όχι οι ψευτοανθρωπισμοί και οι δηλώσεις. H τρομοκρατία δεν έχει ούτε θρησκεία , ούτε ιδεολογία , ούτε φυλή όπως επίσης και όλες οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται είτε πρόκειται για Γάλλους , είτε για Έλληνες , είτε για Σύριους  είτε για Αφρικανούς έχουν την ίδια αξία .


Η τρομοκρατία  είναι αποκλειστικά και μόνο μία αρρώστια με πολλά αθώα θύματα με μόνη γιατρειά τον πραγματικό ουμανισμό, ο οποίος δεν ζυγιάζει ζωές. Ας είναι επομένως το γαλλικό σλόγκαν #porte_ouverte , ένα καθολικό μήνυμα αλληλεγγύης καθώς και ανοιχτής πόρτας σε όποια ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο ανεξαιρέτως , ελπίζοντας παράλληλα στην ειρήνη. Άλλωστε , όπως είχε πει πει ο Αlbert Camus   «Μπροστά στις τρομακτικές προοπτικές που ανοίγονται στην ανθρωπότητα , αντιλαμβανόμαστε ακόμα καλύτερα ότι η ειρήνη είναι η μόνη μάχη που αξίζει τον κόπο να δοθεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όμιλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων - ΟΔΕΘ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.