Latest News

Πραξικόπημα στην Τουρκία


Το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, κομμάτι του τουρκικού στρατού προχώρησε σε πραξικόπημα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δυνάμεις των στασιαστών κατέλαβαν τη γέφυρα του Βοσπόρου, το αεροδρόμιο Ατατούρκ και διάφορα άλλα σημεία. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν θύμιζαν καταστάσεις εμφύλιου πολέμου με στρατιώτες και αστυνομικούς να μάχονται μεταξύ τους, πολίτες να διαμελίζονται κυριολεκτικά από τα τανκς και τη Διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί "παγωμένη" τις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Ερντογάν, ευρισκόμενος σε διακοπές την ώρα της διενέργειας του πραξικοπήματος, ζητά άσυλο και άδεια προσγείωσης στη Γερμανία, η οποία αρνείται και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να βρεθεί νέα χώρα υποδοχής.

Επίσης, η διαφορά του συγκεκριμένου πραξικοπήματος από τα προηγούμενα επιτυχημένα είναι ότι δεν διενεργήθηκε από την Ανώτατη στρατιωτική ηγεσία.  Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν όμηρος μέσα στο ίδιο του το  επιτελείο, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες υποστηρικτές του Ερντογάν αντιμάχονταν τους πραξικοπηματίες. Βέβαια, ίσως το σημαντικότερο στοιχείο να ήταν η  συμμετοχή του λαού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ερντογάν, καθώς τα  παλαιότερα πραξικοπήματα είχαν την άτυπη νομιμοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του κόσμου. Γενικότερα, οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, αν λάβουμε υπόψιν ότι το  κυβερνόν κόμμα του Ερντογάν συγκέντρωσε πάνω από 50% των ψήφων.

Τέλος, άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι η σχέση του Ερντογάν με τον στρατό, όπου τον τελευταίο καιρό έχει κατηγορηθεί για έντονο παρεμβατισμό στις ένοπλες  δυνάμεις της χώρας, κάτι που προκαλούσε δυσαρέσκεια στους κόλπους των  αξιωματικών. Όμως, στην πραγματικότητα, ο ρόλος του στρατού έχει αναβαθμιστεί αρκετά καθώς οι συγκρούσεις με τους Κούρδους το τελευταίο διάστημα κατέστησαν αναγκαία τη σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Τελικά, μετά την επιστροφή του Ερντογάν όλα τέλειωσαν. Την επόμενη μέρα, η χώρα μετρούσε τις απώλειές της. Συγκεκριμένα, έχουν καταμετρηθεί 265 νεκροί,  εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 2000 συλλήψεις στρατιωτικών που  συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πιο ισχυρός από ποτέ, αν και έχει δεχτεί ισχυρότατο πλήγμα στο κύρος του, καθώς για πολλές ώρες δεν είχε καμία επικοινωνία με το λαό του  παρά μόνο μέσω του Face Time. Επίσης, θα έχει πλέον στο μυαλό του ότι ο στρατός έσωσε την κυβέρνηση, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς στο  εσωτερικό της χώρας. Θα υπάρξουν και ανακατατάξεις σε όλο το στρατιωτικό  προσωπικό, ενώ τέλος μετά τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, η Ευρώπη  πρέπει να αποδείξει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλή "Τρίτη Χώρα "  στη σκιά του πιο σύντομου στρατιωτικού πραξικοπήματος της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όμιλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων - ΟΔΕΘ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.