Latest News

To δημοψήφισμα για τους γάμους των ομοφυλοφίλων στην Ιρλανδία

 Ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή κοινότητα, με μερικές χώρες να έχουν ήδη οδηγηθεί στην αναγνώρισή αυτού του δικαιώματος και κάποιες να οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2015 σε αυτή την κίνηση οδηγήθηκε και η Ιρλανδία κατόπιν δημοψηφίσματος για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας και την κατοχύρωση του δικαιώματος του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Η πλειοψηφία των  Ιρλανδών με ποσοστό 62,3%  σύμφωνα με την κρατική Ιρλανδική τηλεόραση που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, τάχθηκε υπέρ. Πρόκειται για ένα ιστορικό ψήφισμα που φανερώνει μία μεγάλη πρόοδο των Ιρλανδών, δεδομένων των παρωχημένων πεποιθήσεων που συνήθιζαν να έχουν.
Ως προς αυτό, είναι σημαντικό να  υπογραμμίσουμε την αλλαγή της στάσης τους και τη στροφή στον προοδευτισμό, ενώ μέχρι τώρα θεωρούνταν μία από τις συντηρητικότερες χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό καθίσταται πρόδηλο ειδικότερα, εάν ληφθεί υπόψιν ότι στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί δημοψηφίσματα, για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην έκτρωση- με το τελευταίο να διεξάγεται το 2013 κατά την κυβέρνηση του ‘Εντα Κένι - τα οποία ωστόσο είχαν αρνητικά αποτελέσματα, καθώς υπήρξε η απειλή του αφορισμού βουλευτών από Επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Όσον αφορά, την πολιτική του δημοψηφίσματος, η οποία ακολουθήθηκε,  αξίζει να επισημάνουμε το ρίσκο που αυτό ενδέχεται να έχει, αλλά και τη σημασία του. Το δημοψήφισμα αποτελεί την έκφραση της λαϊκής βούλησης με ένα ναι ή ένα όχι, χωρίς την δυνατότητα ενδιάμεσης επιλογής, ενώ είναι η πεμπτουσία της λαϊκής κυριαρχίας(Διαμαντόπουλος Θ.),  η οποία δίνει την ευκαιρία να  ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις σε ζητήματα αρκετά διφορούμενα. Είναι απαραίτητο, ωστόσο, να διευκρινιστεί, ότι η λύση του δημοψηφίσματος, αν και στην Ιρλανδία λειτούργησε καταλυτικά, γενικότερα είναι μία επισφαλής μέθοδος, ειδικότερα όταν αυτή χρησιμοποιείται με σκοπό τη λήψη αποφάσεων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γενικότερα, ένα δημοψήφισμα είναι ικανό να  αποδεσμεύσει από πολιτικά ή νομικά κωλύματα  και ταυτόχρονα να αναζωγονήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά – σε μία περίοδο που η απογοήτευση λόγω πολιτικών συνθηκών είναι διάχυτη και πληθώρα πολιτών στρέφονται στον απολιτικισμό. Ταυτόχρονα, ωστόσο, πρέπει πάντα να γίνεται κατανοητό ότι ένα δημοψήφισμα μπορεί είτε να λάβει διαφορετική έκβαση από την επιθυμητή, είτε η απόφαση που θα παρθεί, να ληφθεί με οριακή πλειοψηφία πράγμα που δημιουργεί συγκρούσεις και κοινωνικές αναταραχές, καθώς όσοι τελικά μειοψήφησαν θα αισθανθούν ότι η άποψή τους δεν μέτρησε όπως έπρεπε.  Άλλωστε, πρέπει να υπάρχει πάντα η επιφύλαξη για την απόφαση των πολιτών -  η οποία επηρεάζεται από το πολιτικό κλίμα, αλλά και εν γένει από εξωτερικούς παράγοντες -  καθώς όπως έλεγε και ο Φρανσουά Μιτεράν «οι πολίτες στα δημοψηφίσματα απαντούν συνήθως για όλα εκτός από το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα».

Αξίζει να αναφερθεί περαιτέρω, ότι η Ιρλανδία αποτελεί την πρώτη χώρα που εγκρίνει των γάμο των ομοφυλοφίλων με λαϊκή πλειοψηφία μέσω δημοψηφίσματος και την δέκατη ένατη σε ευρύτερο πλαίσιο. Ιδιαίτερα σημαντικό για την θετική έκβαση του δημοψηφίσματος κρίνεται ,επίσης, και το κάλεσμα της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλους τους λαούς και ο αγώνας που έδωσε τόσο στην Ιρλανδία πρίν το δημοψήφισμα όσο και γενικότερα –και εξακολουθεί να εργάζεται γι’αυτό- ώστε να τερματιστούν οι διακρίσεις που αφορούν το φύλο και τις σεξουαλικές προτιμήσεις και κατ’επέκταση να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Τέλος, η έκβαση του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος δίνει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κυβερνήσεις και τα κράτη ότι οι διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ ατόμων και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους πρέπει να σταματήσουν. Η Ιρλανδία δίνει, λοιπόν, το παράδειγμα μέσα από αυτό το ιστορικό δημοψήφισμα, για ανάλογες ενέργειες και σε άλλες χώρες – μία εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι στο σύντομο μέλλον και η Ελλάδα.

Βαβουλιώτη Κάλια,
Φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Πηγές:

Amnesty International, Amnesty International Welcomes Ireland's Historic Decision to Say 'Yes' to Marriage Equality, 23/5/2015, http://www.amnestyusa.org/news/press-releases/amnesty-international-welcomes-ireland-s-historic-decision-to-say-yes-to-marriage-equality-0?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=LGBT [Retrieved: 24/5/2015]
Διαμαντόπουλος Θ. Τα πολιτικά καθεστώτα, Παπαζήση, Αθήνα 2010
The economist, Ireland becomes the world's first country to approve same-sex unions by referendum, 23/5/2015, http://www.economist.com/news/europe/21652049-ireland-becomes-worlds-first-country-approve-gay-marriage-referendum-landslide [Retrieved: 25/5/2015]Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όμιλος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων - ΟΔΕΘ Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Από το Blogger.